For deg som løper
Løping er lett. Du hopper fra en fot til den neste og repeterer dette så lenge du vil eller kan… Det er en veldig enkel treningsform og viser seg å være svært så effektivt. Prinsippet gjelder uansett om du løper langt eller kort, raskt eller langsomt.
Noe forskjellig teknikk er det selvsagt, men ikke verre enn at de kan sammenlignes og en ser mange av de samme utfordringene hos alle løpere.
Typiske utfordringer
I de siste årene så har spesielt løpsteknikken fått mye fokus. Forfot, barfot, mellomfot, rulle, ikke rulle, overpronasjon og mye mye mer. Det er nesten blitt vanskelig… Men når alt kommer til alt så er det fremdeles bare et enkelt hopp fra den ene foten og over på den andre.
Utfordringene kommer når en gjør for mye på for kort tid! Alt av muskler, vev og skjelett blir utsatt for mye mer belastning enn vanlig og da kan man oppleve utfordringer på både kort og lang sikt.
Overbelastning finner en i alle deler fra under føttene og oppover til korsryggen.
Typisk for nybegynnere er akillesplager, fot- og ankelplager, kneplager og hofte-/korsryggsplager.
Det er hovedsaklig, og grovt inndelt, to årsaker til dette:
1. For mye belastning på for kort tid – du lar ikke kroppen få lov til å reparere seg selv etter en treningsøkt og får for stor totalbelastning. Dette er ofte de som «plutselig» har funnet ut at de skal løpe halvmaraton innen kort tid eller lignende.
2. Du har en biomekanisk utfordring (fancy ord for ikke helt optimal stilling i ledd) i forhold til den belastningen du påtar deg. Det er kanskje for mye rotasjon innover i foten som gjør at det blir en overbelastning over tid. Det er mange som fint klarer å løpe med det vi tidligere kalte overpronasjon, men ikke alle. Og det er kanskje ikke selve overpronasjonen som er problemet, men heller pkt 1. som er utfordringen. Men har en utfordringer i fot så kan eksempelvis gode øvelser og såler være til veldig god hjelp i en periode.
Hva kan jeg gjøre som fysioterapeut?
Ved direkte plager vil fysioterapi være et godt tiltak. Behandling av beinhinnebetennelser, kneplager og fot-/ankelplager vil være til god hjelp. Hjelp til opptrening og undersøkelse av hva du bør trene i tillegg til løpingen.
Jeg ser på alt fra fotstilling og fotfunksjon til kneaktivitet, hofte- og ryggstabilitet. I tillegg kan jeg scanne deg med Gaitscan utstyr som ser på hvordan foten din fungerer i bevegelse. Dette er samtidig et fantastisk verktøy for å bestemme om du kan har godt av såler eller ikke.
Her vil også en FMS undersøkelse være til stor hjelp.
Jeg vil også gjennomgå enkel løpsteknikk og gi deg råd og veiledning om løping og skovalg.
Hva kan jeg gjøre som PT?
Som din personlige trener så vil stabilitet i hofter og kjernemuskulatur være veldig viktig. Det er her mye av kraften utvikles og videreføres ned til beina.
Nedenfra vil leggmuskulatur og knestabilitet ha mye å si.
Målet vil være å gi deg mest mulig effektivt steg sånn at du ikke lekker energi og kan bruke alt du har til å skyve deg selv framover.
Jeg lager pakker der behandling og trening kombineres på best mulig måte. Det er også mulig å kombinere dette med en VO2 max og Laktakt test, muskelterapeut og kostholdsveileder om ønskelig.